fredag den 12. februar 2016

Kommunikation og it




Design
Vi har valgt at lave vores design meget enkelt, men af den grund har vi ikke sparet på udseendet. Vi har valgt nogle specielle farver som hver gavner sidens udstråling. Baggrunden er sort med blå nul- og ettaller, grunden til at vi har valgt den baggrund er at computeren er opbygget på nul og -ettaller. Derfor var det en ideel baggrund.

Farver

Blå: Farven blå er en kold og beroligende farve, der viser kreativitet og intelligens. Vi har valgt farven blå da det er meget vigtigt at man skal kunne holde sig koncentreret og skabe ro, det gør farven blå.

Rød: Farven rød er en meget skrigende farve der nemt bliver lagt mærke til. Den røde farve er en positiv og varm farve. Den røde farve påvirker dig på flere forskellige måder f.eks. øger den røde farve din entusiasme og opfordrer til handling.

Proces

Vi har udarbejdet bloggen på siden blogger.com, hvor man kan sætte en hurtig og nem blog op. Vi har valgt at sætte en standard baggrund fra blogger.com ind på vores side, da vi synes den passede godt til temaet. Selve baggrunden er sort med blå nul- og ettaller, hvilket symboliserer computerens opbyggelse. Computeren består nemlig af mange nul- og ettaller. Vi har valgt at lave vores hovedkolonne grå og hvid, da vi gerne ville have simple farver, for man kan ellers ret hurtigt bliver overvældet af for mange indtryk. Hvilket kan føre til, at man har svært ved at finde rundt på siden, og det kan også give et indtryk af, at siden ser rodet ud. I højre side af vores hovedkolonne, har vi valgt at sætte de mest populære blogindlæg op, så man hurtigt kan navigere mellem de vigtige indlæg.
Chat afsluttet

Søgemetoder

Vi har brugt en struktureret søgning, fordi vi vidste hvad vi skulle søge efter, så derfor har det givet mest mening for os at søge med en struktureret søgning. Vi har ikke brugt søgning som sådan, da halvdelen af opgaven var matematik, og der var det ikke nødvendigt for os at bruge nogen søgemetode.

Det matematiske sprog

Det matematiske sprog er det mest udbredte "sprog" i verdenen. Matematik bliver brugt over det hele og hele tiden. Vi lærer det i skolen af en god grund, selvom mange ikke bryder sig om det, er det stadig vigtigt at kunne det basale. Vi bruger matematikken langt mere end, vi regner med. Hele vores moderne, teknologiske verden er opbygget af matematik.

Hvorfor er matematik et godt sprog?

Hvorfor er det lige, at vi skal lære matematik? Mange studerende og skoleelever undrer sig over, hvad de skal bruge matematik til. Der er dog meget god grund til, at matematik bliver undervist på skoler og gymnasier.

I dag kommunikerer vi ofte på engelsk, når vi skal snakke med folk fra udlandet, men derfor er det stadig ikke alle, der kan sproget. Matematik er et super godt sprog at bruge, da vi i forvejen alle sammen lærer det. Der er ikke mange ord, man skal lære for at kunne bruge matematikken. Der er regler, som man er nødt til at overholde for, at f.eks. en ligning kan gå op. Det er et universalt sprog, som alle ville kunne forstå, hvis man bare har den basale viden inden for "sproget". Næsten al kommunikation foregår også i en eller anden form for matematik, da alt elektronik er baseret på matematiske koder og ligninger. Computeren er jo også bygget op af tal.

Derfor er matematik et utroligt vigtigt sprog at kunne.

onsdag den 10. februar 2016

Dialekter i Danmark

Dialekter i Danmark 


Selve ordet dialekt er en betegnelse for en talesprogsform, brugt i et bestemt område i landet, altså det er geografisk afgrænset sprogbrug. Hvilket betyder, at man ikke taler på den bestemte måde andre steder i landet, hvilket gør det lidt specielt at have en dialekt, ikke mange andre taler. I f.eks. Danmark taler næsten alle sammen dansk, altså hovedparten i Danmark snakker dansk, men bare ikke med samme dialekt. Det kan man tydeligt se, hvis man kigger på Sønderjylland, Fyn og Sjælland. I Sønderjylland bliver der talt meget Sønderjysk, hvilket fynboer og sjællændere kan have svært ved at forstå, hvis de overhovedet kan forstå det. På Fyn bliver der talt Fynsk, hvilket minder meget om rigsdansk, men der er nogle forskelle, der gør, at det ikke er direkte rigsdansk. På Sjælland bliver der snakket sjællandsk, eller som det også er kendt som københavnsk, dette er den dialekt rigsdansk, er bygget op på. 

Danmark er et lille land i Skandinavien, som ligger i et nordlige Europa, selvom der kun bor ca. 56, millioner mennesker i Danmark, er der mange forskellige slags kulture og ikke mindst dialekter. Dialekter i Danmark er noget, nogle ligger meget vægt på, at de skal bevares, men desværre ser det ikke sådan ud, de er nemlig ved at uddø. Flere begynder nemlig at snakke mere og mere rigsdansk, altså de bytter deres ”naturlige” dialekt ud med ”standartdansk” altså det, de fleste Danskere snakker. 
Dialekter vil nok aldrig uddø helt i Danmark, da der er nogle, som synes, det er vigtigt at beholde det og lade det gå i tradition i familien. Dog er problemet, at børnene oftest vil snakke med 2 forskellige dialekter, nemlig en med vennerne og en med deres familie.

Kilde: http://sproget.dk/temaer/dialekter/Dialektomrder2.jpg
Billedet her viser, hvor mange forskellige dialekter der er i Danmark, og hvor de forskellige dialekter hører hjemme. Mange af stederne tæt på hinanden vil dog minde virkelig meget om hinanden, men der vil være små forskelle.
Hvis man derimod tager en sønderjyde og en sjællænder, vil sjællænderen ikke kunne forstå sønderjyden, da der vil være alt for stor forskel på deres dialekt, selvom det egentlig er det samme sprog, de snakker. Dette er en af grundene til at

mange er begyndt at snakke rigsdansk sådan, alle kan forstå alle. Men en helt anden grund til, at dialekterne er ved at ”dø” i Danmark, er, at man kommer i børnehaver og skoler, som helt lille, hvor der bliver snakket rigsdansk. Dette vil gøre, at børnene retter sig ind på den måde, at de begynder at snakke som alle andre, nogle steder, retter pædagogerne endda på børnene, hvis de ikke snakker rigsdansk, men med den dialekt, de snakker derhjemme. Det er ikke alene dagsinstitutionerne, som er med til at ændrer sproget, men også fjernsynet, da det er rigsdansk, som bliver talt. For bare 100 år siden var Danmark et dialektsamfund.
En af de store grunde til, at dialekterne forsvinder, er på grund af industrialiseringen. Folk begyndte stille og roligt at flytte til byerne, hvor der ligesom blev udviklet en standart dialekt, altså rigsdansk sådan, alle kunne være med.



Kilde: http://i2-images1.tv2net.dk/s/22/19079022-fc12fbcfd643950f0d4481453ac99d78.jpeg
Der er mange fordele ved at have en masse dialekter i et land, det giver meget mere kultur til landet, hvilket Danmark mangler, derfor vil det ikke være godt, hvis de danske dialekter gik hen og uddøde helt. Problematikken ved, det er dog, at der ikke er særlig meget at gøre ved det, vi bliver mere og mere integreret med hinanden rundt om i landet. Noget, man kan gøre for at prøve og stoppe dialekterne i at dø, er at skabe mere liv i udkantsdanmark, altså der, hvor mange dialekter stadig er. Mange vil ikke bo i udkantsdanmark mere på grund af det simpelthen nærmest er umuligt at komme nogen steder uden at have en bil.
Der er ikke særlig mange arbejdspladser rundt om i udkantsdanmark, dette gør, at man bliver nød til at komme ind til byerne for at arbejde. Derfor er der mange, som flytter fra deres barndomshjem, fordi det både er billigere i benzin, men også fordi alle de små ting i dagligdagen bliver nemmere som f.eks. at handle ind. Dette bliver nærmest til en kædereaktion, hvis vennerne flytter, og det både er nemmere at bo i byen, er der mange, som vil flytte med. Det gør, så at dialekterne bliver lidt glemt, fordi man ikke snakker på den måde inde i byerne, og der vil blive set ned på dem, fordi det snakker anderledes, og det lyder mærkeligt.
De til flyttende tilpasser sig til sine omgivelser, man begynder stille og roligt at snakke som alle andre, hvilket er rigsdansk. Nogle vil dog stadig bevare deres dialekt i hjemmet, men det kan blive meget svært for små børn, da de kommer til at hører rigsdansk meget mere end deres forældres dialekt. Desto, mere, dette står på, vil den kommende familie snakke mere og mere rigsdansk for til sidst at glemme deres dialekt helt.



Kilde: http://multimedia.pol.dk/archive/00932/gaming_A_932381a.jpg
Der er også noget, som hedder kronolekt, det er, f.eks. hvis man snakker på en måde med sine venner altså bruger meget slang osv. Men snakker på en anden måde med voksne eller bare fremmede, som man ikke kender ligeså godt som sine nærevenner.
Kronolekt er altså lidt det samme som en dialekt, det er på en måde en dialekt, man snakker, når man snakker med sine venner.
Mange ældre vil ikke kunne forstå alt, hvad der bliver sagt, hvis de hører på, hvordan de unge snakker, da de netop bruger så meget slang. Et eksempel på dette kan være, hvis man bruger et ord som ”flække”, det bliver brugt til at beskrive en masse ting, som ikke har noget med hinanden at gøre, altså selve ordet, har fået mange nye betydninger blandt unge.
























Stolefremstilling





Ved fremstilling af stolene er der et fast beløb på 23.000 kr. Der skal så også betales 45 kr. pr. stol fremstillet. Man kan se på vores funktion, at den går 45 kr. op ad y-aksen, for hver stol, der bliver produceret.



Omkostningen ved stolefremstillingen gælder op til en samlet produktion på 700 stole. Her har vi vist denne omkostning. Omkostningen ser forholdsvis stor ud. 


Her har vi lavet koordinatsystemet om, så omkostningen ser så billigt ud som muligt. Det er stadig den samme funktionsforskrift, men vi har strukket koordinatsystemet ud, så linjen ikke ser ud som om, at den stiger særligt meget.



Den naturvidenskabelige leverer sandheden, hvorimod den manipulerede er lavet om så den ikke ser så voldsom ud og er mere overskuelig.

Sammenhængen i et koordinatsystem

y er den afhængige variabel i en matematisk funktion, den afhænger nemlig af en eller flere andre variabler. x er for det meste den uafhængige variabel, det betyder, at variablen ikke er afhængig af værdien på andre variabler. y er nemlig den afhængige variabel i funktioner som "y = f(x)". Her kan man se, at y er den afhængige fordi den afhænger af x.

a er koefficenten til x. For hver gang man går 1 ud på x-aksen, går man antal a op ad y-aksen.

b bestemmer skæringspunktet på y-aksen.

Matematiske tegn og symboler





I matematikken bruger man mange forskellige symboler til at definerer noget bestemt. Det er klogt, at have disse universelle symboler, da alle rundt omkring i verdenen forstår dem og ved, hvad de betyder. Meningen med at disse symboler er universelle, er at man kan forstå dem alle steder i verdenen, så man ikke får nogle kommunikationsproblemer.


1. Eksempel: ap











2. Eksempel: >, <, ≥, ≤










3. Eksempel: ≈









4. Eksempel: ≠









5. Eksempel: ∈, ∉










6. Eksempel: N







7. Eksempel: Z